Hoe fit ben jij voor de rit?

Het is erg belangrijk dat niet alleen het paard, maar ook jij als ruiter fit bent.

Veel mensen verwachten dat hun paard de conditie, souplesse en lichaam heeft van een atleet, maar hoe zit dat met de ruiters?

Kijk eens kritisch naar jezelf. Sta jij op stal het hooi van je paard precies af te wegen, omdat hij anders te veel krijgt, om vervolgens onder weg naar huis zelf fastfood te halen? Probeer jij de fitheid van je paard optimaal te maken, maar doe jij aan je eigen fitheid weinig of niks?

Ik zeg: Nieuwjaar, nieuwe kansen.

Hierbij geef ik jullie een paar simpele oefeningen die bij regelmatig herhalen je stabiliteit op het paard zullen verbeteren.

De plank

De plank is goed voor het verbeteren van de core-spieren. Ook is het een oefening waarbij je leert doorademen met aangespannen buikspieren (net als bij doorzitten, galop, etc.)

Ga op je buik op de grond liggen en ‘lift’ jezelf op, zodat je op je onderarmen en tenen steunt. Let op: Denk aan het doorademen, kijk naar beneden, dit is beter voor je nek. Houd je billen laag als een plank.

Probeer te beginnen met 3 keer 30 seconden, als dit goed gaat probeer het dan op te bouwen naar 1 of zelfs 2 minuten.

Het is normaal dat je gaat trillen, gezien de hoeveelheid spanning die in de spieren ontstaat.

Superman op knie

Ga op handen en knieën zitten en breng je tegenovergestelde arm en been omhoog. Houd dit even vast en wissel van kant. Hoe smaller je handen en knieën staan, hoe zwaarder het is. Let op: kijk naar beneden, dit is beter voor je nek. Span je buikspieren goed aan.

Probeer te beginnen met 10 keer 5 seconden vasthouden per kant. Dit mag je ook weer opbouwen.

Bruggetje

Ga op je rug liggen en span je buikspieren goed aan. Je voeten zijn plat op de grond en breng je heupen omhoog. Knijp je billen heel goed samen!

Je kunt variëren door 1 been uit te strekken of extra gewicht op je heupen te plaatsen. De oefening wordt zo zwaarder.

Probeer dit zo lang mogelijk vast te houden en herhaal 3 keer.

 

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om jouw fitheid te verbeteren?

Houd deze blog dan in de gaten, er komt meer!