Aquatraining

Sport Horse Health Plan biedt aquatraining in een uniek concept, doordat de training nauw wordt gecoördineerd door een gespecialiseerd dierenarts.

Bij de intake wordt een korte ‘total body’ analyse uitgevoerd. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de beweeglijkheid en coördinatie van uw paard, en naar eventuele blessures. In overleg met de eigenaar worden er trainingsdoelen en een trainingsplan opgesteld, waarbij de waterhoogte, snelheid en frequentie van de aquatraining wordt afgestemd op het doel en de eigenschappen van het paard.

Hiermee wordt de aquatraining zo effectief en veilig mogelijk uitgevoerd.

Training

De aquatrainer wordt bij het gezonde paard met name ingezet om meer beweeglijkheid in de gewrichten van benen en rug te krijgen, meer spierkracht te ontwikkelen en de balans en coördinatie te trainen.

Bij het bewegen door water is, vanwege de tegendruk van het water, meer spierkracht nodig dan op het droge. Met name de spieren in het bovenbeen worden hierbij aangesproken. Om de stabiliteit in de beweging te bewaren spant het paard in water zijn core-spieren (stabiliteitsspieren in rug en buik) aan. Op het gebied van krachttraining geldt dat hoe hoger het waterniveau is, hoe meer tegendruk van het water bestaat en hoe meer spierkracht er nodig is om voort te bewegen. Echter, om een optimaal ruggebruik te behouden is het van groot belang de uiteindelijke hoogte op het individuele paard af te stemmen.

Revalidatie

De aquatrainer wordt binnen de revalidatie gebruikt om gecontroleerde beweging te kunnen geven en zo beweeglijkheid, spierkracht en coördinatie te trainen en de basisconditie op peil te brengen.

In samenwerking met uw eigen dierenarts kan een op maat gemaakt revalidatieplan opgesteld worden. Het doel hierbij is om uw paard weer terug te krijgen op het eerdere niveau van presteren, terwijl het risico op terugval geminimaliseerd wordt.

Komt u langs voor aquatraining? Dan bent u van harte welkom op ma-vrij van 09.00-16.30. Het is ook mogelijk uw paard bij ons te stallen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Geïnteresseerd in meer achtergrond informatie over aquatraining bij paarden? Voor Paardenarts.nl schreef Morgan Lashley van SHHP hier een artikel over.

Sport Horse Health Plan is verder nauw betrokken bij de opzet en invulling van de ‘Aquatrainer opleiding’, welke in 2017 van start zal gaan.

aqua