Revalidatie

Ondanks zorgvuldige preventie kan het toch gebeuren dat uw paard een blessure oploopt. Wanneer een paard geblesseerd raakt, begint het traject van diagnose, therapie en revalidatie.  Een (juiste) diagnose is essentieel in het slagen van de therapie en revalidatie. De eerste stap in het geval van een blessure is dan ook naar een dierenarts te gaan om een diagnose te laten stellen. Aan de hand van de diagnose kunnen wij, in samenwerking met uw dierenarts, een passend revalidatie-plan maken.

Het is van belang dat er, naast de blessure, gekeken wordt naar het functioneren van het gehele paard. Blessures leiden regelmatig tot compensaties (en risico op overbelasting) van andere gebieden in het lichaam. Daarnaast is er sprake van een verstoring van het zenuwstelsel in het gebied van de blessure. Het doel is om te komen tot een Revalidatie-plan dat zich erop richt om het risico op terugval te minimaliseren.

De revalidatie kan zowel extern bij u thuis plaatsvinden, maar we kunnen u ook begeleiden bij een intern revalidatiecentrum waar we een samenwerking mee hebben.  Afhankelijk van het revalidatie-doel, de bevindingen van het onderzoek van de wervelkolom en de mogelijkheden voor training (intern of op locatie) wordt er een plan opgesteld.

dsc_6615-2

Wanneer het paard weer onder het zadel mag, kan dit uitgebreid worden met een bewegingsanalyse, controle van het harnachement, fitheidstest en teugeldrukmeting. Dit om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te maken voor de verdere opbouw van de training van uw paard.

Geïnteresseerd in meer achtergrond informatie over revalidatie? Voor Paardenarts.nl schreef Morgan Lashley  hier een artikel over.

Belangrijk: Vanaf 01-04-2023 werkt Morgan bij de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en kunt u voor deze dienst het beste een afspraak maken op de faculteit via 030-2531111