Teugeldruk- en hartslagmeter

Teugeldrukmeter

De teugeldrukmeter is een nieuwe ontwikkeling die steeds vaker ingezet wordt in de paardenwereld. Dit instrument kan zowel op rijtechnisch gebied, als op het gebied van (preventieve) gezondheidszorg bij paarden gebruikt worden. De teugeldruk maakt twee pieken bij elke volledige pas in stap of draf en één piek in de galop. De pieken lopen samen met de beweging van het hoofd en de hals, die bij de landing van het voorbeen naar beneden gebracht worden en daarmee druk in de teugels veroorzaken.

Via een draadloze verbinding worden de metingen direct zichtbaar op de app op de telefoon. Het gebruik van de teugeldrukmeter tijdens een training kan een ruiter heel bewust maken van zijn/haar teugelvoering.

Wanneer er afwijkingen gevonden worden in de meting, die door het paard veroorzaakt worden, dan kan dit absoluut een medische oorzaak hebben. Zowel gebitsproblemen, kreupelheden als hals- en rugproblemen kunnen hier de oorzaak van zijn.

Geïnteresseerd in meer achtergrond informatie over de teugeldrukmeter? Voor Paardenarts.nl schreef Morgan Lashley hier een artikel over.

Hartslagmeter

Met behulp van de hartslagmeter meet je de hartfrequentie van je paard in training. Op deze manier kunt u inzicht krijgen in de algehele fitheid van uw paard en zijn fysieke reactie op trainingsprogramma’s. Metingen kunnen worden gedaan bij paarden onder het zadel of bijvoorbeeld in de aquatrainer.

Uit resultaten blijkt dat tijdens een dressuurtraining die een ruiter als ‘zwaar’ aanduidt, de hartslag van het paard vaak niet boven de 100 slagen/min komt. Als algemene regel wordt aangehouden dat een paard  pas conditietraining uitvoert wanneer de hartslag boven de 150 slagen/ min uitkomt.

De meeste eventingruiters trainen dagelijks met de hartslagmeter, maar bij elke inzet van paarden (recreatie of wedstrijd) heeft het meten van de hartslag van uw paard diverse voordelen. Door tijdens en na de training de hartfrequentie van het paard te volgen krijgt u belangrijke informatie over hoe het met uw paard gaat en wordt u op tijd gewaarschuwd als er tekenen zijn van letsel, ziekte en vermoeidheid.

img_6066morgan